maandag 23 juli 2012

Tarte tatin van tomaat, paprika en ansjovis



Voor het maken van deze heerlijke ‘ondersteboven’ hartige taart kan je een tarte tatin pan gebruiken (van koper of een gietijzeren). De pan moet én op het vuur én ovenvast zijn. Gewone koekenpannen met een metalen handvat en een dikke bodem zijn hittebestendig en ook geschikt voor de oven. Die kan je als alternatief nemen.

Ik ben van dit recept onderste boven. Niet alleen waar het de bereiding betreft, maar ook van de smaak. Fantastisch hoe de smaken van de tomaat, ansjovis en de kruiden zich mengen. Past goed bij een zomerse maaltijd wanneer je niet al te lang in de keuken wilt staan.

Het recept komt uit het boekje tarte tatin van “De dames in de keuken” Jasmin Schults en Anaïsa Bruchner. Hierin staan nog veel meer aanlokkelijke tarte tatin’s. Veel ideeën heb ik opgedaan, dus het zal niet bij dit ene recept blijven.

Tarte tatin van tomaat, paprika en ansjovis


Ingrediënten:

4 tomaten
0,5 rode paprika
5 ansjovisfilets
1 eetlepel kappertjes
0,5 bosje verse oregano, fijngesneden
0,5 bosje bladpeterselie, fijngesneden
1 knoflookteentje, gehakt
1 theelepel paprikapoeder
3 eetlepels olijfolie
Zout en versgemalen peper
1 pakje diepvries bladerdeeg

Attributen:

Tarte tatin pan 26 cm Ø

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven 180 graden).

Snijd de tomaten door de helft en bestrooi met zout en peper. Snijd de paprika in grote ringen en haal de zaadjes eruit.

Verwarm de olijfolie in een tarte tatin pan en leg hier de halve tomaten in met de gesneden kant naar beneden en tussen iedere tomaat een stukje paprika. Leg de ansjovis op de tomaat ebn bestrooi met de kappertjes, kruiden, knoflook en paprikapoeder.

Besmeer de tomaat en paprika met de ansjovis-kruidenpasta. Laat even bakken op laag vuur tot het begint te karamelliseren.

Rol het ontdooide deeg uit en leg voorzichtig over de groente in de pan. Bouw de zijkant goed om de tomaat. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg.

Zet de tarte tatin ongeveer 25 minuten in de oven. Laat een beetje afkoelen en draai om. Eventueel nog bestrijken met extra olijfolie.

Serveer met een groene salade.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten